Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dziedzictwo kulinarne Warmii i jego charakterystyczne smaki.
Docenić lokalną tradycję
Współcześnie coraz więcej konsumentów i smakoszy uświadamia sobie znaczenie tradycji kulinarnej poszczególnych regionów. Koneserzy i poszukiwacze wyjątkowych smaków częściej niż kiedyś odkrywają, że aby zakosztować oryginalnych receptur i autentycznych produktów nie trzeba jechać daleko od domu. W związku ze zwiększeniem się tej świadomości polscy restauratorzy i szefowie kuchni pozwalają, aby w tworzonych przez nich menu pierwsze skrzypce grały lokalne, dawne smaki. Produktom odznaczającym się w wyjątkowy sposób smakiem i recepturą Unia Europejska przyznaje wyróżniające certyfikaty. Jednym z nich jest Znak „Kulinarne Dziedzictwo Europy” związany z Europejską Siecią Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Warmia i Mazury przystąpiły do niej, jako pierwsze z polskich regionów.Jakie są smaki Warmii?
Warmię warto docenić w szczególny sposób za jej bogatą historię łączącą elementy warmińskie, mazurskie, pruskie, litewskie i rosyjskie. Dzięki naturalnym zasobom Warmia ugości świeżymi rybami, grzybami, pachnącym pieczywem, wyjątkowymi wędzonymi wędlinami, nabiałem, miodami, a także doskonałym drobiem i dziczyzną.Jak tłumaczy właściciel restauracji i karczmy Krys – Stan specjalizującej się w tradycyjnej, warmińskiej kuchni: Na Warmii można bez problemu stworzyć całe menu, czerpiąc jedynie z lokalnych produktów i tradycyjnych inspiracji. Zdecydowanie trudniej jest zdecydować, co wybrać z tego bogactwa – żur, kołduny, flaki, golonkę, gęsinę, kaczkę? A może oryginalną czerninę lub zupę rybną, jakiej jeszcze nigdzie nie próbowaliście?Odwiedzając Warmię warto kierować się znakami jakości przyznanymi za smak i autentyczność zarówno restauracjom, jak i pojedynczym produktom. Prawdziwe warmińskie smaki znajdziecie na lokalnych targach, świątecznych kiermaszach i w przytulnych karczmach. W Internecie dostępne są informacje na temat planowanych targów regionalnych i wydarzeń, na których obecni będą lokalni wystawcy. Wizytę w takim miejscu można wpisaćdo planu swojej wycieczki, aby móc zabrać ze sobą do domu wybrane, unikatowe smakołyki. Sprzedawcy z pewnością odpowiedzą na wszystkie pytania dotyczące składu i sposobu powstawania swoich towarów, a także odpowiednio zapakują zakupy, nawet na drogę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana