Artykuł sponsorowany

Czym się kierować przy wyborze garnków do kuchni?

Czym się kierować przy wyborze garnków do kuchni?
Garnki to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że od ich jakości zależy nie tylko łatwość gotowania, ale również wartości odżywcze i smak przyrządzanych potraw. Dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przed dokonaniem zakupu.

Tworzywo

Dostępne na rynku garnki wytwarzane są z najróżniejszych materiałów – dominują metale i ich stopy, nieco rzadziej spotykane są naczynia produkowane ze szkła i gliny. Każdy z nich ma pewne właściwości, które nie są obojętne dla procesu gotowania:
  • Aluminium – metal ten doskonale przewodzi ciepło, jest lekki ale zarazem niezwykle wytrzymały, dzięki czemu może być z powodzeniem wykorzystywany w gotowaniu i przechowywaniu dużych ilości jedzenia. Jednakże aluminium jest jednocześnie toksyczne i w pod wpływem temperatury wydziela szkodliwe związki chemiczne, które przenikają do jedzenia i wraz z nim do organizmu. Dlatego aluminiowe garnki pokrywane są warstwą emalii lub teflonu – po jej zdarciu naczynie nie powinno być dalej używane.
  • Stal nierdzewna – to obecnie jeden z najpopularniejszych surowców do produkcji garnków. Jest bardzo wytrzymały na uszkodzenia i dobrze przewodzi ciepło. Nie wymaga emaliowania jak aluminium, jednakże zawiera nikiel, który może wywoływać reakcje alergiczne u osób na niego uczulonych.
  • Miedź – garnki miedziane to sprzęt dla profesjonalistów, którzy mogą sobie pozwolić na ich kupno. -Wysoka cena to ich poważna wada – mówi sprzedawca z Marketu Chróściel - jednakże w zamian otrzymujemy naczynia o znakomitym przewodzeniu cieplnym i zdolności do długiego utrzymywania temperatury. Jeśli już zdecydujemy się na zakup, pamiętajmy o tym, że wymagają one specjalnej pielęgnacji.
  • Żeliwo – naczynia z żeliwa są dość drogie, ciężkie i wymagają specjalnej konserwacji. Z drugiej strony dzięki bardzo dobremu przewodzeniu ciepła i długiemu trzymaniu temperatury znakomicie nadają się do długiego gotowania i duszenia. Ponadto w trakcie gotowania wydzielają one niezbędne dla naszego organizmu żelazo, które wnika w potrawy.
  • Szkło – garnki szklane bardzo szybko się rozgrzewają, dzięki czemu idealnie nadają do gotowania potraw wymagających krótkiej obróbki, poza tym nie wydzielają żadnych związków, które mogą wpływać na smak i wartości odżywcze jedzenia. Są jednak dość kruche, nawet jeśli zostaną pokryte emalią.
  • Glina – garnki z gliny nazywa się czasem również garnkami rzymskimi. Można w nich gotować bez tłuszczu, dzięki czemu idealnie nadają się dla osób dbających o linię.

Rozmiar i rodzaj

Garnki mogą przyjmować najróżniejsze kształty i rozmiary – od dużych i małych garnków klasycznych, przeznaczonych przede wszystkim do gotowania zup i gotowania mięsa, przez niewielkie rondelki do przyrządzania sosów, do garnków specjalistycznych, stworzonych specjalnie z myślą o gotowaniu konkretnych produktów, np. wysokie garnki do szparagów. Kształty i rozmiary garnków wybieramy w zależności od naszych indywidualnych potrzeb.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.