Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym się kierować przy wyborze garnków do kuchni?
Tworzywo
Dostępne na rynku garnki wytwarzane są z najróżniejszych materiałów – dominują metale i ich stopy, nieco rzadziej spotykane są naczynia produkowane ze szkła i gliny. Każdy z nich ma pewne właściwości, które nie są obojętne dla procesu gotowania:- Aluminium – metal ten doskonale przewodzi ciepło, jest lekki ale zarazem niezwykle wytrzymały, dzięki czemu może być z powodzeniem wykorzystywany w gotowaniu i przechowywaniu dużych ilości jedzenia. Jednakże aluminium jest jednocześnie toksyczne i w pod wpływem temperatury wydziela szkodliwe związki chemiczne, które przenikają do jedzenia i wraz z nim do organizmu. Dlatego aluminiowe garnki pokrywane są warstwą emalii lub teflonu – po jej zdarciu naczynie nie powinno być dalej używane.
- Stal nierdzewna – to obecnie jeden z najpopularniejszych surowców do produkcji garnków. Jest bardzo wytrzymały na uszkodzenia i dobrze przewodzi ciepło. Nie wymaga emaliowania jak aluminium, jednakże zawiera nikiel, który może wywoływać reakcje alergiczne u osób na niego uczulonych.
- Miedź – garnki miedziane to sprzęt dla profesjonalistów, którzy mogą sobie pozwolić na ich kupno. -Wysoka cena to ich poważna wada – mówi sprzedawca z Marketu Chróściel - jednakże w zamian otrzymujemy naczynia o znakomitym przewodzeniu cieplnym i zdolności do długiego utrzymywania temperatury. Jeśli już zdecydujemy się na zakup, pamiętajmy o tym, że wymagają one specjalnej pielęgnacji.
- Żeliwo – naczynia z żeliwa są dość drogie, ciężkie i wymagają specjalnej konserwacji. Z drugiej strony dzięki bardzo dobremu przewodzeniu ciepła i długiemu trzymaniu temperatury znakomicie nadają się do długiego gotowania i duszenia. Ponadto w trakcie gotowania wydzielają one niezbędne dla naszego organizmu żelazo, które wnika w potrawy.
- Szkło – garnki szklane bardzo szybko się rozgrzewają, dzięki czemu idealnie nadają do gotowania potraw wymagających krótkiej obróbki, poza tym nie wydzielają żadnych związków, które mogą wpływać na smak i wartości odżywcze jedzenia. Są jednak dość kruche, nawet jeśli zostaną pokryte emalią.
- Glina – garnki z gliny nazywa się czasem również garnkami rzymskimi. Można w nich gotować bez tłuszczu, dzięki czemu idealnie nadają się dla osób dbających o linię.
Rozmiar i rodzaj
Garnki mogą przyjmować najróżniejsze kształty i rozmiary – od dużych i małych garnków klasycznych, przeznaczonych przede wszystkim do gotowania zup i gotowania mięsa, przez niewielkie rondelki do przyrządzania sosów, do garnków specjalistycznych, stworzonych specjalnie z myślą o gotowaniu konkretnych produktów, np. wysokie garnki do szparagów. Kształty i rozmiary garnków wybieramy w zależności od naszych indywidualnych potrzeb.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana