Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym jest pyłek pszczeli i jak go stosować?
Pyłek pszczeli – co to takiego?
Zadaniem pszczoły robotnicy jest zbieranie z kwiatów dwóch składników: nektaru oraz pyłku. Dokładniej mówiąc, są to męskie komórki rozrodcze roślin. To właśnie dzięki niemu możemy cieszyć się naturalnym przysmakiem, jakim jest miód. Ziarno pyłku kwiatowego ma zazwyczaj kulisty kształt. Owady transportują je do ula, aby nakarmić nim młode owady oraz w celu magazynowania pożywienia w razie trudnego dla nich okresu. Pyłek pszczeli jest także skarbnicą witamin i składników odżywczych wspomagających pracę ludzkiego organizmu. Właśnie dlatego z czasem częściowo nieprzetworzony pyłek pszczeli zaczął być stosowany jako uzupełnienie codziennej diety.Dlaczego warto spożywać pyłek pszczeli?
Głównym skutkiem spożywania pyłku kwiatowego jest wzmocnienie organizmu. Właśnie dlatego zaleca się przyjmować go szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych, kiedy nasza odporność jest obniżona. Pyłek pszczeli wyrównuje poziom witamin i minerałów w organizmie. Dostarcza m.in. witaminę A, E, C, H, P, PP oraz witaminy z grupy B. Co więcej, to naturalne źródło takich mikroelementów jak żelazo, biotyna czy kwas foliowy. Ma także właściwości odtruwające, przeciwdziała anemii i miażdżycy, wzmacnia apetyt, łagodzi zaparcia i zmniejsza nerwowość. Dodatkowo zwiększa koncentrację oraz wspomaga pamięć, dlatego świetnie sprawdzi się uczniom i studentom w takcie nauki.Jak stosować pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli, który znajdziesz np. w sklepie naturalnezakupy.pl, można stosować po prostu doustnie. Poczekaj aż zacznie się rozpuszczać i popijaj go wodą. Możesz także zmieszać go z wodą, mlekiem lub miodem. Najważniejsze jest to, aby przyjmować go na czczo. Aby zauważyć faktyczną poprawę funkcjonowania organizmu, pyłek pszczeli należy spożywać codziennie. Optymalna dawka to ok. 10-20 g. Warto jednak zacząć od mniejszych ilości np. 5 g z czasem zwiększając porcję. Najlepiej stosować go w miesięcznych kuracjach. Jeśli jednak zdecydujesz się na długotrwałe, profilaktyczne spożywanie pyłku pszczelego, pamiętaj, aby nie przekraczać 20 g na dobę. Gdy stosujesz większe ilości pyłku, od czasu do czasu warto zrobić sobie przerwę w kuracji na ok. 3 miesiące.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana