Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czy do obiektu gastronomicznego warto kupić urządzenia z komisu, czy nowe
Trudna decyzja
Otworzenie nowego lokalu gastronomicznego to prawdzie wyzwanie. Przedsięwzięcie to wymaga nie tylko pomysłu i dobrego szefa kuchni, ale przede wszystkim sporych nakładów finansowych. Jednym z niezbędnych wydatków jakie musi ponieść każdy restaurator jest sprzęt kuchenny, dzięki któremu możliwe będzie przygotowywanie i serwowanie gościom pysznych potraw. Niestety, tego typu urządzenia nie należą do najtańszych, dlatego nie każdy może sobie pozwolić na zakup nowych sprzętów. Ratunkiem okazać się może sprzęt używany.-Każdy, kto planuje założenie własnego punktu gastronomicznego musi zdecydować czy chce wyposażyć go w nowy sprzęt, czy raczej postawi na ten używany. Każde z rozwiązań ma swoje wady i zalety, dlatego decyzja ta musi być w pełni przemyślana – radzi ekspert z firmy TEWA.
Zalety i wady sprzętu używanego
Wybór używanych urządzeń gastronomicznych ma swoje plusy. Przede wszystkim kuszące są ich wyjątkowo atrakcyjne ceny, a to kryterium ważne jest szczególnie dla tych restauratorów, których budżet jest dość ograniczony. Ponadto, jeśli sprzedawany sprzęt bez lata działał bez zarzutu, to można śmiało przypuszczać, że może posłużyć nowym właścicielom przez kolejne lata. Niestety, nie tak łatwo jest znaleźć dobry używany sprzęt gastronomiczny na sprzedaż. Zwykle poszukiwać go trzeba w komisach lub na aukcjach internetowych lub za pośrednictwem poczty pantoflowej. Dlatego, jeśli w lokalu jakiś sprzęt potrzebny będzie „na już”, to być może trzeba będzie postawić na model prosto ze sklepu. Jak dodaje nasz rozmówca z firmy TEWA – Problemem jest też wybór odpowiedniego miejsca, w którym dokonamy zakupu urządzeń używanych. Nikt nie lubi jeść potraw ze starej zapleśniałej lodówki, po wyjęciu z której produkty obrabiane są mechanicznie i termicznie na sprzęcie, który powinien już dawno być przekazany do utylizacji. Zasklepiały tłuszcz i bród na meblach i urządzeniach to niestety cały czas bardzo popularna praktyka w firmach kupujących używany sprzęt, co dla nas jest jednoznacznym zjawiskiem braku dbania o swojego potencjalnego klienta i traktowaniu go jako portfela przynoszącego tylko dochód.Zalety i wady nowego sprzętu
Największą zaletą nowych urządzeń jest zdecydowanie umowa gwarancyjna, dzięki której odchodzą problemy z ewentualnym serwisowaniem sprzętu (co może okazać się dużym problemem w przypadku tego używanego). Dużym plusem jest również fakt, że nowe urządzenia nie będą wyeksploatowane , dlatego służyć mogą swoim właścicielom przez długie lata. Jest to bardzo istotne, ponieważ częsta konieczność interwencji serwisowych znacznie utrudnia pracę w kuchni. Warto również wziąć pod uwagę, że nowy sprzęt często korzysta z nowych rozwiązań technologicznych, które pozwalają na zmniejszenie kosztów eksploatacyjnych oraz na wzrost i przyspieszenie produkcji. Ponadto nowe urządzenia gastronomiczne pozwalają na spełnienie stale rosnących norm żywienia i standardów higienicznych. Ogromną wadą nowego sprzętu gastronomicznego są jednak jego ceny, które często znacznie przekraczają budżet początkujących restauratorów. Ten minus często dyskwalifikuje to rozwiązanie już na samym wstępie.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana