Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Charakterystyka konstrukcji ze stali nierdzewnej
Autoklawy ze stali nierdzewnej
Autoklawy to zaawansowane urządzenia wykorzystywane w przemyśle spożywczym, przede wszystkim do zabezpieczania wyrobów mięsnych oraz owoców i warzyw przed psuciem. Autoklawy umożliwiają sterylizację, pasteryzację, gotowanie ciśnieniowe oraz wygrzewanie w próżni. Procesy te sprzyjają trwałości i bezpieczeństwu żywności przetworzonej. Na czym polega działanie autoklawów? Opowie o tym specjalista z firmy Jugema:Autoklawy pozwalają uzyskać temperaturę wyższą niż temperatura wrzenia wody, czyli powyżej 100 ˚ C – mówi ekspert. – Jest to osiągalne pod wysokim ciśnieniem. Nasze autoklawy umożliwiają wygenerowanie ciśnienia rzędu około 3 barów. Gotowanie w takich warunkach jest znacznie szybsze – oszczędzamy jakieś 70% czasu.Tam, gdzie w grę wchodzą takie elementy, jak bardzo duże ciśnienie, wysokie temperatury, a także substancje o rozmaitych właściwościach (np. kwaśne), wymaga się najwyższej jakości. Autoklawy muszą być wykonane z materiałów odpornych na wysoką temperaturę i ciśnienie, nie mogą wchodzić w reakcje z obrabianą żywnością, a całość musi być doskonale uszczelniona. Dlatego urządzenia te wykonuje się z najwyższej jakości stali nierdzewnej i kwasoodpornej, a wszystkie materiały tej konstrukcji są dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Zapewnia to nie tylko łatwą pracę, ale też pełne bezpieczeństwo konsumentów.
Szafy gastronomiczne ze stali nierdzewnej
Drugą konstrukcją ze stali nierdzewnej są szafy gastronomiczne. Nie może ich zabraknąć w żadnej kuchni profesjonalnej – czy to wykwintna restauracja, czy to stołówka w szkole. Szafy zaliczają się do podstawowego wyposażenia. Zapewniają bezpieczne, wygodne i ergonomiczne przechowywanie żywności oraz sprzętów kuchennych. Wpływają na szybkość i higienę pracy. Tak jak zwykłe meble, tak i szafy gastronomiczne występują w wielu odmianach zróżnicowanych pod względem rozmiarów, liczby półek, sposobu montażu i otwierania. To, co się nie zmienia, to wysoka jakość wykonania i materiały, które bez obaw mogą być stosowane w kontakcie z jedzeniem. Profesjonalne szafy gastronomiczne są skonstruowane ze stali nierdzewnej chromoniklowej. Materiał ten nie niszczy się pod wpływem wilgoci, tłuszczu i innych substancji, których nie brakuje w kuchni. Niestraszne mu też wysokie temperatury czy uszkodzenia mechaniczne. Meble dla gastronomii wykonuje się z myślą o wieloletnim użytkowaniu.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana